2014. szeptember 25-én a Lenhossék utca 7-9. szám alatti lakóház és a Szociális és Közösségi Központ bokrétaünnepére került sor

« Vissza a hírekhez

Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár és dr. Bácskai János polgármester bokrétafát helyezett el szeptember 25-én, az Európai Unió által közel 3 milliárd forint értékben támogatott, a kerületben zajló szociális városrehabilitáció részeként megvalósuló a Lenhossék utca 7-9. szám alatti lakóház tetején. Az épület földszintjén a kerületi Szociális és Közösségi Központ kerül kialakításra.

A bokrétaünnepen Tasó László hangsúlyozta: a keleti országrészből jött, ahol nagyon nagy a szegénység. Az ott élőknek csakúgy, mint a máshol élő, nehéz sorsú embereknek a sorsa, a jövője, gyermekeik esélyegyenlősége múlik azon, mennyire gondoskodó az önkormányzat. Az infrastruktúráért felelős államtitkár ezért is örül, hogy Ferencvárosban ilyen komolyan veszik az itt élők problémáit, minden lehetőséget megragadva a lakhatás, szociális gondoskodás, munkaerő-piaci segítség nyújtásával a társadalmi esélyegyenlőséget megteremtve.

Dr. Bácskai János kiemelte: ez a projekt a József Attila Terv első üteme. A városvezetés tovább dolgozik azon, hogy pályázat kiírása esetén a József Attila Terv második ütemét megvalósíthassa. A polgármester elmondta: a József Attila Terv tartalmaz humánfejlesztési programokat is, ennek része többek között a Szociális Közösségi Központ és a Munkaerő- piaci Szolgáltató Iroda létesítése.

Az ünnepség végén Tasó László, dr. Bácskai János és Hegyháti Gábor, a kivitelezést végző ÉPKAR Zrt. vállalkozási igazgatója a bokrétafára nemzetiszínű szalagot helyezett, melyet egy daru az épület tetejére emelt – jelezve ezzel is, hogy az építkezés elérte legmagasabb pontját. A Lenhossék u. 7-9. sz. alatti, 1900-as évek elején épült hagyományos szerkezetű ház, ún.: egytraktusos, hosszfőfalas épület. Ennek az épületnek – az épület egy részének elbontásával – a teljes körű felújítását, átalakítását kell megoldani a meglévő padlástér beépítésével. Az épületben jelenleg 63 db lakás található, a felújítási és átalakítási munkák befejezése után az épületben 40 db lakás lesz.

A műszaki megvalósítás tartalmazza a külső homlokzatok (nyílászárók, tető) lépcsőházak, függőfolyosók felújítását. A lakások energiahatékonyságának javítása érdekében sor kerül hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, gépészeti rekonstrukcióra, a szellőzési rendszer kialakítására. A lakások összkomfortosítása érdekében új, korszerű alaprajzú lakások kerülnek kialakításra az alapterület megnövelésével. Ezáltal a korábbi komfort nélküli – félkomfortos állapot helyett megfelelő méretű és felszereltségű konyha és mellékhelyiségek kialakítása valósítható meg. A közös helyiségek és a lakások új burkolatot kapnak. A fűtést és meleg víz ellátását központi kazán biztosítja. A tetőtér felújításával egyidejűleg a tetőtér beépítésével további lakások kialakítására kerül sor. Az akadálymentesítést az épület bejáratának OTÉK előírás szerinti átalakítása, továbbá lift kiépítése biztosítja majd. Belső zöldterület kerül kialakításra, ennek érdekében bizonyos épületrészek elbontására is sor kerül.

A Lenhossék utca 7-9. földszintjén kerül elhelyezésre a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények igazgatósága intézményi keretei között kialakításra kerülő Szociális és Közösségi Központ, amely a szociális városrehabilitációs célterület közvetlen fizikai környezetében kap helyet. Az iroda fejlesztés biztosítja majd a családsegítés és komplex családgondozás központi irányítását és működtetését végző szervezet vezetőinek, a létrehozandó család-mentori rendszer programirodájának, valamint a szintén létrehozandó

Tanácsadó Irodának az elhelyezését. Itt kerül kialakításra a képzésekre és továbbképzésekre alkalmas tanácskozó terem és a szociális, karitatív munkához köthető raktár. A Lenhossék u. 7. sz. alatti épületrészbe került betervezésre mindazon funkció, amelyhez ügyfélforgalom
is kapcsolódik. (Ügyfélfogadásra alkalmas tér, asszisztensi pult, vizesblokk, stb.). Az akadálymentesítést lépcsőlifttel oldják meg. A Szociális és Közösségi Központ alapterülete: 838 m2. A kiviteli munkák várhatóan 2014. december 9-én fejeződnek be.