A József Attila Általános Iskola és Művészeti Iskola tanulói ismerkedhettek meg hazánk természeti és kulturális értékeivel

« Vissza a hírekhez

A különböző helyszíneken megszervezett programokon alkalmanként 28-63 gyermek vett részt. Azon túl, hogy felejthetetlen közösségi élményekhez jutottak a résztvevők, a mini-projekt keretében szervezett programok jelentősége abban áll, hogy az ott szerzett ismeretek hozzájárulnak a kisdiákok tanulmányi fejlődéséhez is.

2014. 09. 19.-én a résztvevő gyerekek a nagy történelmi múltú Eger építészeti érdekességeit (Székesegyház, Dobó tér, Minorita templom, vár) tekintették meg. A régi korok hangulatát idéző zegzugos utcákon sétálva elevenítették fel a könyv és filmélményekből már megismert egri hős várvédők emlékét.

2014. 09. 26.-án a tatai kiránduláson a szemerkélő eső sem vette kedvét a csapatnak. Vértesszőlősön áthaladva megemlékeztek Samuról, az őskori emberelődről. A városnézést Tatán, az 1510-es országgyűlésnek emléket állító óratorony megtekintése után, az Öreg-tó körül tettek sétát. A várhoz ázva-fázva érkezett meg a csapat, ahol a Kuny Domokos Múzeumban a tatai vár építészeti emlékeivel ismerkedtek. Zsigmond király vadászkastélyának történetét lebilincselő előadásban mutatták be a helyi idegenvezetők. A török-kor várháborúinak nyomait viselő vár megtekintése után a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, ahol a végvári élet mindennapjaiba kaptak betekintést. A gyerekek egy-egy 16. századi rézmetszetet festhettek ki, hogy mindenki saját emléket vihessen haza a vártúráról. Hazafelé rövid kitérőt tettek a Turul madár szobrához, ahol a magyar őstörténetről tanultakra emlékeztek.

2014. október 1-jén indult a busz az alsó tagozatos gyerekekkel Rácalmásra. Az előző hétvégén tökfesztivált rendeztek a településen, az onnan maradt szemet gyönyörködtető, népi motívumokkal díszített úritök a kicsiknek óriási élményt jelentettek. A tökbábukkal és a 40 kg-os dísztökkel vidám hangulatban fényképezkedtek. A program két részből állt. Az 1-2. osztályosok megtekintették az ártéri tanösvényt, majd kézműves foglalkozáson vehettek részt. A 3-4. osztályosok kézműves foglalkozással kezdtek, majd ők tettek kirándulást az egykori libatelepnek helyet adó szigeten. Sok ismert fogalom tudatosult a picikben a kirándulás alkalmával. Megfigyelhették a víz sodrását, a az ősz jellegzetes jegyeit, az elszáradt lehullott leveleket, az avart. Megismerkedhettek a sziget jellegzetes növény- és állatvilágával, a vaddisznók, őzek nyomaival, az állatok által kitaposott ösvényekkel. Hallhattak arról, hogy miért épült harangláb a folyón átívelő híd közvetlen közelében, hogy az erdészek és természetvédők milyen erőfeszítéseket tesznek a sziget természetes élővilágának visszaállítása és megóvása érdekében. A kézműves foglalkozások az aktuális évszakhoz kötődtek: A nagyok agyagoztak, korongoztak, a kicsik hűtő mágnest készítettek és gyöngyöt fűztek. A program végére még egy rövid szabad, kötetlen játék is belefért. A pedagógusok napokkal később is hallgatták a gyerekek lelkes beszámolóját.

október 3-án az Orczy Kalandparkba ahol a gyerekeket két órás foglalkozáson fogadták. Az animátorok gondos felkészítés után szerelték fel a gyerekeket. Az oktatópálya után ki-ki a saját maga által választott akadályokkal és nehézségekkel küzdhetett meg. A magasság meghódítása érdekes és kellemes élményt jelentett a diákoknak.

2014. 10. 10.-én Kismaros térségében, a Királyréten tett kirándulás kifogástalanul szervezett, átgondolt, gyermekbarát program volt, ahova mindenki nagy örömére kisvasúttal jutottak el. Az erdőismereti séta mind gyermeknek, mind pedagógusnak nagy élményt, sok új ismeretet nyújtott. A résztvevők megismerkedtek a fenyőerdő élővilágával. A túra útvonala nehéz terepen, emelkedőn, lejtőn vezetett. Nagy kaland volt a patakon való átkelés. A barlangban, ahol csak gyertyával lehetett világítani, a gyerekek denevéreket láthattak. Megfigyelték a mocsárgáz jelenségét. A gyerekek nagyon élvezték, hogy szabadon is bóklászhattak az erdőben, természetesen a határok és szabályok előzetes tisztázásával. Ennek kapcsán érdekes felfedezéseket tettek. A túravezető, azon kívül, hogy maximálisan otthon volt az erdőben, nagyon értett a gyerekek nyelvén, felkeltette és ébren tartotta az érdeklődésüket. Az ízletes és kiadós ebédet egy mesterséges tó partján, a szabadban fogyasztották el a gyerekek.

2014. 10. 18.-án Visegrádra utaztak a résztvevők. A tatárjárás után épült vár évszázados falai között barangolva megnézhették a panoptikumot, az 1335-ös visegrádi királytalálkozóra készült termet, a fegyvertörténeti és vadászati bemutatót. IV. Béla király idejétől állandó építkezés folyt itt. I. Károly 1323-tól az ország fővárosává tette Visegrádot, és az is maradt 1409-ig. Ez volt Visegrád fénykora, amit sok emlék bizonyít. Megmászták a fellegvár számtalan lépcsőjét és számos termét, gyönyörködhettek a fenséges panorámában. A múlt középkori emlékei emberközelivé és kézzelfoghatóvá váltak. A bátrabbak a lovaglást és íjászatot is kipróbálhatták. Ezt követően a csapat erdei ösvényeken indult a Mogyoró-hegy felé. Az erdei tanösvény bejárása során feleleveníthették a korábban tanultakat az erdők és mezők életközösségeiről. A kirándulás végén a bob pálya nyújtott maradandó élményeket. Az itt töltött idő önfeledt örömöt és hangos kacagást ajándékozott a gyerekeknek.