A MEGÚJULT JÓZSEF ATTILA EMLÉKHELY ÁTADÁSA

« Vissza a hírekhez

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója részvételével került sor a Gát utca 3. szám alatti műemlék épületben a József Attila Emlékhely ünnepélyes átadására 2015. április 11-én, a költő születésének 110. évfordulóján.

A kormány által támogatott, 2,810 milliárd forint Európai Uniós forrásból megvalósuló projekt részeként a Gát utca 3. sz. alatti épület is megújult, ahol József Attila a magyar irodalom világirodalmi rangú költője született 1905. április 11-én. A most megújuló épületben az önkormányzat minden eddiginél nagyobb teret biztosít az emlékhely számára, így először lesz lehetőség arra, hogy a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő kiállítás fogadhassa a látogatókat. A felújítással együtt járó bővítés eredményeként a kiállítótér 20 négyzetméterrel bővült, lehetővé téve egy 50 négyzetméteres akadálymentes fogadótér kialakítását. A cél a korábbinál szélesebb és módszereit tekintve korszerűbb, József Attila hagyatékára épülő, élményt nyújtó kiállítás megvalósítása oktatási célú működtetéssel.

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai által kialakított koncepció épít a költőhöz kapcsolódó közösségi hagyományra, ugyanakkor az intellektust és az érzelmeket mozgósítva az egyéni befogadást is lehetővé és bensőségessé teszi. József Attila személye és költészete nem egy közösség örökérvényű mintaképeként jelenik meg, hanem a befogadás és a megértés személyessége révén élő, kulturális tradícióként, ahol a látogató megtalálhatja a maga József Attiláját. A kiállítás fő attrakciója József Attila órája köré épül. A kör alakú interaktív táblán az életműből az idő motívumát dolgoznánk föl. Az installáció centrumában elhelyezett egyszerű óra, pusztán azért mert a költőé volt, kitüntetett státusú műtárgyként kerül az eszmélődés folyamatába. Ezzel a gesztussal szorosan összekapcsolódik az életmű a tárgyi hagyatékkal.

Így a látogató játékos formában szembesül azzal, hogy az eszmélődésnek vannak időhöz kötött mozzanatai, de vannak olyanok is, amelyek nem mérhetők órával, hogy a valóságos lakozás és a költői lakozás között nagyon erős feszültség tapasztalható. A koncepció a piacon létező legjobb minőségű anyagok és eszközök felhasználásával valósult meg. Ilyenek a víztiszta, hajlított plexiinstalláció, az energiatakarékos, vezérelhető, állítható fókuszú, vetítésre is alkalmas lámparendszer, a magas színvonalú, átvilágítható felületű printvásznak, az interaktív felületek (Ferencváros bemutatása a költő lakhelyeinek megjelölésével, közös fotó készítése választható József Attila-portréval, amihez egy verssor jár ajándékba a látogatónak búcsúzóul).