Az „Egészség iskola speciális változatának megrendezése” valamint az „Attila kulcsai vetélkedő” – a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány mini projektje (TK-2014/05)

« Vissza a hírekhez

Az FMK és a Gát utca és környékén megvalósult program 40 fő részvételével november 6-án és 11-én a képzés – aktivitás – prezentálás hármasára épült. A csapatok élén olyan diákok álltak, akik maguk is a rehabilitációs körzet lakói. A program két részből állt. A résztvevő diákok egy tudományos konferencia mintájára kialakított térben és helyzetben alapozták meg tudásukat. Így az első napon izgalmas előadásokat hallgattak meg a stigmatizált társadalmi terekről, belső-Ferencvárosról és a rehabilitációs folyamatok szükségességéről és az ebben elfoglalt saját szerepükről, illetve a ferencvárosi identitásról,  s ennek József Attilához kapcsolódó lehetséges párhuzamairól.

A második napon a diákok csapatokat alkotva a terepen dolgozva mutatták be a megtanult eszközök alkalmazását, 5 objektumot vagy múltbéli eseményt dolgozva fel a megismeréstől a bemutatásig. A feladatuk az volt, hogy dolgozzák fel a helyszínen látottakat és tapasztaltakat, majd közösen készítsenek el egy prezentációt, amiben bemutatják magát a folyamatot is. A helyszínek a JAT akcióterületén belül voltak. Fontos szempont volt a helyi értékek bemutatása és a lakók bevonása, párhuzamokat vonva a múlt-jelen- jövő tematikával. A produktumok jól mutatják, hogy sikerült a téma megragadását és a feldolgozást a tanultak alapján elvégezni. Otthonosan mozogtak a terepen, kreatívan értelmezték a feladatot és a bemutatást is. A program díjátadással zárult, ahol a szervezők a kreativitást, a kivitelezést, az ötletességet, és az együttműködést emelték ki.