Befejeződött az első két ház felújítása József Attila Terv (JAT) első ütemében

« Vissza a hírekhez

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Bácskai János, Ferencváros  polgármestere, Vas Imre, országgyűlési képviselő és Tomasek Andrea, a Bástya Millenium Kft. ügyvezető igazgatója, a kivitelező „Gát utca 2013” konzorcium, vezető konzorciumi tagja részvételével került sor a Gát utca 3 és 5. szám alatti többlakásos, részben műemlék épületek ünnepélyes átadására 2014. október 9-én.

A most befejezett munkálatok magukban foglalják a külső homlokzatok, lépcsőházak, függőfolyosók felújítását; s megtörtént az épületek hőszigetelése, a fűtés korszerűsítése, a házak gépészeti rekonstrukciója, valamint az egészséges szellőzés kialakítása.

A 38 korszerű, összkomfortos, megnövelt alapterületű lakásban megfelelő méretű és felszereltségű konyhákat, valamint mellékhelyiségeket alakítottak ki. A közös helyiségek és a lakások új burkolatot kaptak, a fűtést és melegvíz-ellátást központi kazán biztosítja. A tetőtér felújításával és beépítésével pedig további lakásokat is kialakítottak.

A leendő lakók a megújult házakban a klasszikus, régi hangulatot, ugyanakkor az új lakás érzetét is élvezhetik majd a megszépült, igényes lakókörnyezetbenAz 1891-ben épült, Gát utca 3. szám alatti, műemlékvédelem alatt álló épületben található a József Attila-emlékhely, melyet szintén felújítottak, bővítettek. A beavatkozás eredményeként megnövekedett a látogatótér, tágasabb, jobban felszerelt épületrész biztosítja az emlékhely működését és különböző kulturális rendezvények megtartását. Az 124 m2 alapterületű emlékhely korszerűsítése magába foglalja a látogatók és a személyzet számára kialakított vizesblokkot és szociális helyiséget. Az épület akadálymentesített, benne mozgássérült illemhelyet is kialakítottak.

Az emlékhelyen létrehozandó kiállítás megnyitásának tervezett időpontja: 2015. április 11-e, a költő születésnapja, amely egyben a Költészet Napja is.