November 25-én került sor a Vendel Konferencia Központban a második Ferencvárosi Szociálpolitikai Kerekasztal konferenciára

« Vissza a hírekhez

A konferencia a „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila Terv I. ütem” projekt keretében jött létre, intézményvezetők, civil szervezetek munkatársai, pedagógusok, egészségügyi és szociális területen dolgozók számára. A segítő szakmákban tevékenykedő emberek a konferencián elhangzottakat be tudják építeni mindennapjaikba, így nem csak a JAT akcióterületén élők, de a kerületből bárhonnan hozzájuk fordulók is érezhetik jótékony hatását.

Kállay Gáborné köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy adni csak az tud, aki maga is kap, aki újra és újra tud töltekezni. Az alpolgármester asszony kiemelte: az egészségnek nemcsak testi, hanem lelki, pszichés, mentális oldala is van és reméli, hogy a konferencián mindenki talál hasznos gondolatot, amit tovább tud majd gondolni, magáévá tud tenni.

Prof. Dr. Bagdy Emőke professzor emeritus, egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója magával ragadó előadásában mutatta be, hogy a szociális területen dolgozókat a stressz halmozottan érinti, hiszen mások bajával foglalkoznak, miközben a saját személyiségük háttérben marad. Nincs idejük, energiájuk gondozni a saját személyiségüket, pedig csak úgy tudnak igazán segíteni másnak, úgy tudnak hitelesek lenni, ha saját magukkal békében és harmóniában élnek.
Munkahelyi pszicho-szociális kockázatok szerepe a kiégésben – Dr. Bikfalvi Réka egészségfejlesztő szakpszichológus, tréner, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány elnöke tartotta a következő előadást. Elmondta, hogy a klinikai szakpszichológusokhoz rajtuk keresztül vezet az út – egészségügyi dolgozókkal, pedagógusokkal dolgoznak, gondolkodnak együtt ebben a segítő szakmában. A munkahelyi stressz felmérése, kezelése, megoldási javaslatai tartoznak a munkájukhoz, melyek a hatékonyabb munkavégzést segítik elő.
A kávészünet után „Kiégés és protektív faktorok a személyiségben” címmel Dr. Kő Natasa klinikai szakpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi adjunktusa tartott előadást. Őt követte Wiesner Erzsébet diplomás szupervizor, mentálhigiénés szakember, tanár „Kapcsolatra teremtve…” című előadása. „Égni vagy kiégni?”- a kiégés veszélyei, megelőzés, kezelés címmel Gáspár Gabriella diplomás szupervizor, okleveles coach, szociális munkás tartotta meg előadását az ebédszünet előtt. Délután workshop előadások várták az érdeklődőket, ahol Dr. Bikfalvi Réka, Wiesner Erzsébet és Gáspár Gabriella további témákat jártak körül.