Semmi sem hulladék! – Az FMK mini-projektje(KCE-2014/05)

« Vissza a hírekhez

2014. szeptember 20-án 10 és 16 óra között rendezték meg a kreativitásra és újrahasznosításra fókuszáló „Semmi sem hulladék!” akciónapot a Lenhossék utcában az FMK szervezésében. A nap során több százan keresték fel a sátrakat, ahol szemétnek látszó tárgyakból varázsolhattak a legújabb divatnak megfelelő ruhákat, használati tárgyakat.

Recycling divat és zöldtudatosság – két gondolkodásmód, amely egyrészt kisebbítheti az ember ökológiai lábnyomát, másrészt lehetőséget ad a szociális rehabilitációra. A fenntarthatóság jegyében való működés nemcsak a háztartások, a városok feladata is. Az olyan civil programok, mint a „Semmi sem hulladék!”, segítenek megtanulni, hogyan lehet a hétköznapokat zöldtudatosan szervezni egyéni, családi, közösségi szinten – hangsúlyozta többször is Szűcs Balázs, Ferencváros főépítésze a projektnapi beszélgetésen.

Szombaton számos érdekes előadás, bemutató, foglalkozás közül lehetett választani. A szervezők célja az volt, hogy az érdeklődők mindent vegyenek kézbe, ami újrahasznosítható. Szabó Eszter Ágnes képzőművész például a Random Varroda projekt keretében filléres használt ruhákat alakít át egyedi, vonzó darabokká. Ágnes műhelye erre a szombatra kiköltözött a Lenhossék utcába, ahol az érdeklődők kipróbálhatták ötleteiket és megismerhettek egy környezettudatos munkalehetőséget, amit otthon lehet végezni, így segítheti a szociális rehabilitációt. Németh László keramikusművész pedig a kerámia újrahasznosításának lehetőségeiről beszélt.
A résztvevők megtudhatták, hogy a tömegtermelés bár olcsóbb, hosszútávon mégis drágítja a használati cikkeket, mert ezeket hamar le kell cserélni. Az egyedi tárgyakhoz azonban kötődünk, öröm rájuk nézni, birtokolni azokat, ezért nem akarjuk kidobni, leselejtezni.

A közösségépítő civil akciónapon kreatív játszóház, művészeti bemutatók és szakmai előadások vártak minden korosztályt, a gyerekektől a szép korúakig.

A rendezvény a „ JAT mini-projekt KCE-2014/05” Közösségfejlesztő civil és egyházi program”  finanszírozásával valósult meg.