Találd fel, találd ki, magad is légy kreatív! – Az FMK mini-projektje(TK-2014/10)

« Vissza a hírekhez

A Ferencvárosi Művelődési Központ szervezésében megvalósuló mentor program célja, hogy hátrányos helyzetű, szegregált környezetben élő gyerekeket segítsen a pályaválasztásban. A mentor programban a gyerekek összesen hét intézményt látogatnak meg. 2014. szeptember 17-én a Prezi szoftverfejlesztő cégnél tettek látogatást, ahol a gyerekek a modern kommunikációs eszközökkel, informatikai fejlesztésekkel ismerkedhettek meg.

Szeptember 24-én a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központot látogatták meg, ahol a nemzetközi és magyar designművészet lehetőségeibe nyertek betekintést ismerkedtek. Itt a gyerekek önmaguk is design-művészekké válhattak egy kreatív foglalkozás keretében. Október 1-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben Gönczi Ambrus vezetésével tettek virtuális sétát szüleik, nagyszüleik Ferencvárosában. 2014. október 8-án a Ludwig Múzeumot fedezték fel. Az eseményről készült video megtekinthető a https://www.youtube.com/watch?v=IKPFa_M77sU&feature=youtu.be linkre kattintva. Október 15-én a Capa Fotográfiai Központot és a Mai Manó házat nézték meg a programban résztvevő gyerekek, ahol Vágvölgyi István szakmai igazgatóhelyettes interaktív tárlatvezetésén megismerhették a fotó, mint kommunikációs eszköz szerepét a hétköznapokban, a kortárs vizuális művészetek fejlődési irányait. A Mai Manó Házban a fotótörténet összefüggéseibe nyertek betekintést. Október 17-én a Nemzeti Színházban volt a csapat. Flament Krisztina vezetésével a gyerekek benézhettek a kulisszák mögé. Megtekintették egy színházi darab – A minden egér szereti a sajtot – próbafolyamatát, bepillanthattak a színház működési rendjébe. Megtudhatták, hogy hányféle szakmai kompetencia szükséges a színházi szakmában. Megcsodálhatták a színház múzeumi anyagát, felfedezték a stúdiószínpad technikai adottságait. Végül a főigazgatói irodában beleülhettek Vidnyánszky Attila székébe. Október 22-én a Magyar Televízió Székházában az épületbejárás során a gyerekek megtekintették a stúdiókat, a vágószobákat, a jelmezraktárt. Beszélgethettek szerkesztőkkel, újságírókkal, vágókkal, öltöztetőkkel, technikusokkal, megismerhették a műsorgyártás folyamatát.

A programban résztvevő gyerekek újabb kapaszkodókat kaptak, új benyomásokat szereztek pályaorientációjukat illetően. Újabb szakmákkal ismerkedhettek meg, és saját képességeik világába is betekintést nyertek. Köszönjük a fogadó intézmények házigazdáinak, és a Budapesti Közlekedési Központnak a programhoz nyújtott segítséget. Gratulálunk a nem szokványos projektkísérlethez a szervezőknek.